Ο Σύλλογος Κοινωνικής Ανάπτυξης και Κινητοποίησης Βοήθειας Ελλάδας (ASAM Greece) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης σε ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων, μεταναστών, γυναικών, παιδιών, νέων, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων.
Η ASAM Greece αποτελεί μέρος του ASAM, ενός ανεξάρτητου, αμερόληπτου και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ιδρύθηκε στην Τουρκία το 1995. Εκτός από την παρουσία του στην Ελλάδα, ο ASAM διαθέτει επίσης αντιπροσωπείες στο Βέλγιο και την Ουκρανία, ενώ ο ASAM Συρίας θα λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025.
o ASAM υποστηρίζει όλες τις ευάλωτες ομάδες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Ο ASAM, ο οποίος προηγουμένως ήταν εγγεγραμμένος με την επωνυμία “Σύλλογος Αλληλεγγύης με τους Αιτούντες Άσυλο και τους Μετανάστες”, επέκτεινε το πεδίο εργασίας του και την ομάδα-στόχο σύμφωνα με την αρχή “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω”, πέρασε από διαδικασία αναδιάρθρωσης και δημιούργησε τη νέα εταιρική του ταυτότητα τον Οκτώβριο του 2023 με το νέο του όνομα. Ενώ ο ASAM συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες, πλέον ο οργανισμός διευρύνει τη δράση του ώστε να περιλαμβάνει όλα τα ευάλωτα μέλη της κοινότητας και αναπτύσσει προγράμματα που στοχεύουν σε δομικά κοινωνικά προβλήματα. Υπό αυτή την έννοια, εκτός από εξέχων ανθρωπιστικός φορέας, ο ASAM αναδεικνύεται επίσης και σε σημαντικό φορέα ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτού του νέου οράματος, ο ASAM δραστηριοποιείται σήμερα σε 4 βασικούς τομείς, οι οποίοι είναι: Μετανάστευση, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ενδυνάμωση Ευάλωτων Ομάδων και Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια & Αντιμετώπιση Καταστροφών.
Επιπλέον, ο ASAM έχει υπογράψει το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, διαθέτει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο ECOSOC και είναι μέλος διεθνών δικτύων όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE), το Ίδρυμα Anna Lindh, το EuroChild, η Διεθνής Ένωση Step by Step (ISSA), το Mediterranean Children’s Movement (MCM) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρίες (EASPD).
Η ASAM δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2016. Από την ίδρυσή του έως το 2024, ο ASAM Ελλάδας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στους τομείς της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα δικαιώματα και τις υπηρεσίες, της παράτυπης μετανάστευσης, της προστασίας και σε συναφών τομέων, καθώς και το έργο βασικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Κατά καιρούς, η ASAM Ελλάδας συμμετέχει επίσης σε εθνικές ομάδες εργασίας και στηρίζει τις προσπάθειες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Το 2024, ο ASAM Ελλάδας αποφάσισε να διευρύνει την ομάδα και τις δράσεις του. Αντίστοιχα, καταρτίστηκε ένα νέο Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2025-2027.
Ο ASAM βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύη. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό προς το περιβάλλον, καλλιεργώντας μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, ισότητας και ηθικής συνέπειας.
Ένας κόσμος ενωμένος με περισσότερη κατανόηση, όπου οι ευαλωτότητες μετατρέπονται σε δύναμη και κάθε άνθρωπος απολαμβάνει μια ζωή με αξιοπρέπεια, ασφάλεια, ισότητα και ευκαιρίες!
Ενδυναμώνοντας ζωές, καλλιεργώντας την ελπίδα!